Hier vind u informatie over de Gorilla


De gorilla
 De gorilla is de grootste, zwaarste en sterkste mensaap. Het volwassen mannetje is duidelijk groter dan het vrouwtje. Gorilla's zijn vegetariërs en leven in de natuur in de laaglanden en bergregenwouden van Midden-Afrika. 

Soorten
 Er worden 2 soorten onderscheiden met ieder 2 ondersoorten:

  • Oostelijke laaglandgorilla.  
  • Westelijke laaglandgorilla: mogelijk nog  tienduizend dieren in de vrije natuur. Maar ook hun aantal gaat sterk achteruit door het kappen.

Hoe ziet een gorilla eruit ?

Bij de westelijke gorilla kunnen de mannetjes in de natuur tot 180 kilo wegen. De vrouwtjes zijn duidelijk kleiner. Ze hebben een brede borstkas en een gespierde nek. Het gezicht is onbehaard. Boven en achter op de kop is het haar roodachtig bruin. De rest van de kortharige vacht is zwart. Boven de ogen zit een zware wenkbrauwboog. De neusprint is per gorilla net zo verschillend als de vingerafdruk van een mens.
Het zijn intelligente zachtaardige reuzen die geen natuurlijke vijanden hebben. Hun enige vijand is de mens. De oostelijke gorilla wordt zwaarder. Mannetjes kunnen een gewicht bereiken van 200 kg. Ook hier zijn de vrouwtjes beduidend kleiner. Hun zwarte vacht is langharig.
Bij beide soorten hebben de leidende mannen een zilverkleurige rug.

Hoe leven gorilla's?
Gorilla's brengen het grootste deel van hun tijd op de grond door. Zeker de zware mannetjes klimmen niet vaak. Ze leven in groepen van 5 tot 30 individuen. Een groep wordt geleid door een "zilverrugman", een dier dat op het moment van het verkrijgen van het leiderschap grijze in plaats van zwarte rugbeharing krijgt. Hij bepaalt het gehele doen en laten van de groep. Verder zijn er meestal nog enkele niet volwassen zwartrugmannen, enige volwassen vrouwen en een aantal jonge dieren. Vrouwen met jongen dwingen veel respect af bij de groepsgenoten.
Wanneer zilverrugmannen indruk willen maken beginnen ze met de holle handen op hun borst te trommelen en rechtop naar de bedreiging toe te rennen. Dit is allemaal bluf, maar helaas hebben veel gorilla's dit gedrag met de dood moeten bekopen, omdat men dacht aangevallen te worden. Gorilla's verdedigen geen territorium, maar trekken rond over een vrij groot gebied (tot 30 km2).

Wat eet een gorilla?
Het voedsel van de gorilla bestaat voornamelijk uit kruiden (wilde selderie), bladeren, loten, merg van planten en twijgen, distels, netels, bamboespruiten en vruchten. Bij de westelijke gorilla worden verhoudingsgewijs meer vruchten gegeten, soms maken die wel 50% uit van het dagelijkse menu. Ze eten ongeveer 100 plantensoorten, die alle overwegend bitter smaken. Het voedsel wordt meestal met de handen verzameld. Zelden worden planten rechtstreeks met de mond afgebeten. In het wild drinken ze niet. Planten dekken waarschijnlijk hun waterbehoefte.

Waar leven gorilla's?
De gorilla komt voor in een klein gebied van centraal Afrika.

 

Powered by BasisOnline